Govorimo / We speak

Prijava / Log In

Registracija / Sign Up

Prodajna pogodba za sanjski čoln

Ste že kdaj sanjarili o lastništvu čolna, ki bi vas popeljal po neskončnih valovih in raziskoval neznane obale? Preden se podate na to razburljivo potovanje, se morate naučiti pomembne veščine – skleniti prodajno pogodbo za čoln, ki vas bo popeljala do tega sanjskega plovila. Upamo, da vam bo pri tem pomagala naša objava.

V nadaljevanju pogosto uporabljamo besedo čoln, s katero zaobjamemo vsa morska plovila: od čolničkov, čolnov, jadrnic ter jaht do ladij.

Če prodajate ali kupujete plovilo, lahko pogodbo o nakupu in prodaji sestavite s pomočjo našega spletnega obrazca.

1. Vstop na val prodaje
Pričnimo s prvim korakom – identifikacijo strank. Kot prvič, jasno in natančno določite prodajalca, tistega, ki prodaja plovilo, in kupca, tistega, ki se želi podati na morske dogodivščine. Ta podatek je ključnega pomena za pravno veljavnost pogodbe.

2. Potopite se v podrobnosti
Zdaj, ko imamo ugotovljeno identiteto strank, je čas za podroben opis čolna, ki se prodaja. Predstavite čudovito plovilo s podatki, kot so znamka, model, velikost, letnik izdelave, serijska številka in registracijska številka. Seveda pa s slikami popestrite opis, da bo vaša vizija čolna še bolj živa!

3. Plimovanje cene in plačila
Vsi se zavedamo, da ima vsak čoln svojo ceno. Zato je pomembno, da v pogodbi jasno navedemo dogovorjeno ceno čolna in način plačila. Ali se bo celoten znesek plačal takoj ali pa se boste odločili za obročno odplačevanje? Ne pozabite določiti tudi zneska in rokov plačila, če se odločite za obročno plačilo.

Za dodatna vprašanja v zvezi s sklepanjem prodajnih pogodb za plovila smo dosegljivi na telefonski številki 041 358 888 in e-mail naslovu info@pogodba.net.

4. Plovba v varnih vodah lastništva
Preden se podate na morje, je nujno, da se prepričate o pravi lastninski pravici morskega plovila. Prodajna pogodba mora vsebovati izjavo prodajalca, da je čoln v njegovi lasti in da ima pravico prodajati. Poleg tega pa je ključnega pomena, da se prepričate, da ni bremen ali dolgov, ki bi obremenjevali čoln, ter da na njem ni ugovorov na lastninsko pravico. Lastniško pravico na čolnu lahko preverite v registru plovil.

5. Plovba skozi prehod tveganj
Kot pravi pomorščaki se morate pripraviti na morebitna tveganja na poti. Prodajna pogodba mora opredeliti, kdaj in kako se bo preneslo lastništvo čolna na kupca. Poleg tega pa je pomembno določiti, kdo nosi tveganje izgube ali poškodbe čolna med prenosom. S tem se zagotovi, da ste ustrezno zaščiteni v primeru nepričakovanih dogodkov.

6. Raziskovanje v zalivu pregleda in preizkusa
Preden se odpravite na svojo prvo plovbo, bi bilo pametno, da si plovilo ogledate in ga preizkusite. Opredelite časovni okvir za pregled in preizkus ter postavite določila o morebitnih napakah, ki jih kupec lahko ugotovi med tem postopkom. To vam daje priložnost, da se prepričate, da je čoln v želenem stanju, preden se zares podate na odprto morje.


7. Varnostna boja z garancijo
Vsi radi imamo dodatno varnost, kajne? Če prodajalec ponuja garancijo na čoln, naj bo ta jasno navedena v prodajni pogodbi. Opredelite trajanje garancije, obseg garancijskih storitev in pogoje za uveljavljanje garancijskih zahtevkov. S tem si zagotovite, da ste zaščiteni v primeru morebitnih napak ali težav, ki bi se lahko pojavile po nakupu čolna.

Sledite tem korakom, bodite pozorni na vsako podrobnost in se prepričajte, da ste v varnih vodah preden se odpravite na svojo morsko dogodivščino. Za še večjo varnost pa nas za pripravo potrebne dokumentacije kontaktirajte na telefonski številki 041 358 888, e-mail naslovu info@pogodba.net ali izpolnite svojo pogodbo za plovilo s klikom na povezavo.

TM, 2023

Za prijavo vnesite vaše uporabniško ime in geslo